top of page

Elena Philippou Blog

Διακοπές Χριστουγέννων: να φαει κανείς ή να φάει;

Οι διακοπές των Χριστουγέννων συνοδεύονται συχνά πυκνά με επιπλέον κιλά. Μπορούμε όμως να το αποφύγουμε; Βεβαίως και ναι έχοντας πάντα στο νου μας το δικό μας στόχο και κάνοντας περίπου (ή ίσως και ακριβώς!) αντίθετα με αυτό που κάνουν 'οι πολλοί' και έχουν αποτελέσμα την αύξηση του βάρους.

Πριν αφαιρέσετε όμως τα αγαπημένα σας φαγητά από το γιορτινό τραπέζι, ας δούμε πώς θα μπορούσατε να κάνετε το μενού σας πιο υγιεινό και συνάμα θρεπτικό.

Σερβίρετε διαφόρες σαλάτες αλλά πάντα να θυμάστε να μετράτε το ελαιόλαδο. Ένα κουτάλι σούπας ελαιόλαδο περιέχει 130 θερμίδες. Χρησιμοποιήστε μαγιονέζα χαμηλή σε λιπαρά, μουστάρδα, λεμόνι, ξύδι ή μικρή ποσότητα μέλι για ντρέσσινγκ. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και συνδυάστε λαχανικά όπως σπανάχι, ρόκκα, μαρούλλι με φρούτα όπως ρόδι, μήλο, αποξηραμένα φρούτα και λίγους ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, αμύγδαλα.

To πιάτο σας:

[if !supportLists]· Πριν σερβιριστείτε, δείτε τι φαγητά υπάρχουν στο τραπέζι και αποφασίστε τι θέλετε να φάτε.

[if !supportLists]· [endif]Προτιμήστε σαλάτες ή λαχανικά βραστά εκτός αν αυτές περιέχουν μαγιονέζα ή κρέμα. Σερβίρετε το ρύζι, πατάτες, μακαρόνια στο ¼ του πιάτου και στο μικρότερο μέρος σερβίρετε κρέας. Αφαιρέστε το λίπος από το κρέας.

[if !supportLists]· [endif]Αποφύγετε να προσθέσετε βούτυρο ή μαργαρίνη στο ψωμί σας.

[if !supportLists]· [endif]Φάτε αργά, μασώντας καλά το φαγητό σας και έχετε συναίσθηση του τι τρώτε. Είναι πολύ εύκολο να φάτε πιο πολλά όταν είσαστε με φίλους και συγγενείς σε ένα γιορτινό τραπέζι.

Κοινωνικές Υποχρεώσεις, Κόκτειλ πάρτυ, πάρτυ γραφείο:

Το πιο σημαντικό είναι να ‘ξέρετε’ τι τρώτε! Είναι απίστευτο πόσο μπορεί κάποιος να φάει μιλώντας δίπλα από ένα μπουφέ χωρίς καν να το συνειδητοποιήσει.

Γι αυτό:

[if !supportLists]· [endif]Μην πάτε στο πάρτυ πεινασμένοι. Φάτε ένα φρούτο ή ένα άπαχο γιαούρτι 1-2 ώρες πριν πάτε.

[if !supportLists]· [endif]Μην πάτε στο πάρτυ διψασμένοι. Πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της μέρας. Ακόμα και τον χειμώνα, χρειαζόμαστε περίπου 8 ποτήρια νερό τη μέρα. Η δίψα πολλές φορές έιναι παραπλανητική και μας κάνει να νομίζουμε ότι πεινούμε.

[if !supportLists]· [endif]Όταν φτάσετε στο πάρτυ πάρτε ένα ποτό παρά να τρέξετε στο φαγητό. Προτιμήστε αναψυκτικό διαίτης ή σόδα και αν πάρετε αλκοόλ προτιμήστε 1 μικρό ποτήρι κρασί ή αλκοόλ όπως βότκα με αναψυκτικό διαίτης.

[if !supportLists]· [endif]Πριν φάτε, ΄ρωτήστε’ τον εαυτό σας εαν πεινά! Φάτε μόνο για να ικανοποιήσετε την πείνα σας και όχι περισσότερο. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά από την ώρα που τρώμε για να νιώσουμε το αίσθημα κορεσμού. Επίσης δεν χρειάζεται να φάτε όλα όσα βάλατε στο πιάτο σας

[if !supportLists]· [endif]Σε κόκτειλ πάρτυ, αποφύγετε τα τηγανιτά και τους ξηρούς καρπούς. Προτιμήστε λαχανικά, κράκερ, σάντουϊτς, φρούτα.

[if !supportLists]· [endif]Σε άλλα πάρτυ όπως αυτά του γραφείου, αν υπάρχουν πολλά νόστιμα φαγητά, είναι σημαντικό να είστε συγκρατημένοι. Οι σαλάτες και τα χόρτα, θα σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο γρήγορα χορτάτοι και να μην καταναλώσετε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες θερμίδων. Τα φαγητά με πολλές θερμίδες είναι αυτά που περιέχουν λίπος όπως κρέμα, τυρί, ζωϊκό λίπος όπως κόκκινο κρέας, φυτικό λίπος όπως ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, βούτυρο και τα γλυκά.

Γλυκά

Πριν φάτε γλυκά, θυμηθείτε ότι είναι πολύ εύκολο να καταναλώσετε πολλές θερμίδες και λίπος. Περιοριστείτε σε ένα κομμάτι μόνο ή αν θέλετε να δοκιμάσετε περισσότερα είδη, κόψτε ένα μικρό κομματάκι ή μοιραστείτε το γλυκό με κάποιον άλλο. Σίγουρα τα Χριστούγεννα δεν είναι η εποχή της στέρησης αλλά δεν σημαίνει ότι είναι η εποχή της λαιμαργίας! Παν μέτρον άριστον!

Featured Posts
Archive
Follow us on Facebook
bottom of page