Elena Philippou Blog

Οι διακοπές των Χριστουγέννων συνοδεύονται συχνά πυκνά με επιπλέον κιλά.  Μπορούμε όμως να το αποφύγουμε;  Βεβαίως και ναι έχοντας πάντα στο νου μας το δικό μας στόχο και κάνοντας περίπου (ή ίσως και ακριβώς!) αντίθετα με αυτό που κάνουν 'οι πολλοί' και έχουν αποτελέσμα την αύξηση του βάρους.

Πριν αφαιρέσετε όμως τα αγαπημένα σας φαγητά από το γιορτινό τραπέζι, ας δούμε πώς θα μπορούσατε να κάνετε το μενού σας πιο υγιεινό και συνάμα θρεπτικό.

Σερβίρετε διαφόρες σαλάτες αλλά πάντα να θυμάστε να μετράτε το ελαιόλαδο.  Ένα κουτάλι σούπας ελαιόλαδο περιέχει 130 θερμίδες.  Χρησιμοποιήστε μαγιονέζα χαμηλή σε λιπαρά, μουστάρδα, λεμόνι, ξύδι ή μικρή ποσότητα μέλι για ντρέσσινγκ. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και συνδυάστε λαχανικά όπως σπανάχι, ρόκκα, μαρούλλι με φρούτα όπως ρόδι, μήλο, αποξηραμένα φρούτα και λίγους ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, αμύγδαλα.

To πιάτο σας:

·         Πριν σερβιριστείτε, δείτε τι φαγητά υπάρχουν στο τραπέζι και αποφασίστε τι θέλετε να φάτε.

...

Η κοιλιοκάκη είναι μια συχνή αυτοάνοση ασθένεια, όπου ο οργανισμός αντιδρά παθολογικά στη πρωτεϊνη ‘γλουτένη’  που βρίσκεται στο σιτάρι, κλιθάρι και σίκαλη καταστρέφοντας έτσι το τοίχωμα στο λεπτό έντερο.  Η μόνη θεραπεία για τη κοιλιοκάκη είναι η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης εφόρου ζωής.

Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και τα συμπτώματά της είναι ποικίλα τόσο σε εύρος αλλά και σε σοβαρότητα.  Υπολογίζεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη δεν διαγνώζονται ποτέ είτε γιατί δεν εξετάζονται είτε γιατί θεωρείται ότι πάσχουν από κάποια άλλη νόσο.

Δείτε πιο κάτω τα συμπτώματα, που έχουν να κάνουν με το έντερο αλλά και με άλλα όργανα του σώματος για να αντιληφθείτε την ευρύτητά τους. 

Συμπτώματα που πιθανόν να έχει κάποιος ενήλικας ή παιδί με κοιλιοκάκη:

1. Φούσκωμα ή/και αέρια ή πόνο στη κοιλιά

2. Εμετούς ή ναυτίες

3. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

4. Χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα

5. Δερματικά εξανθήματα

6. Αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία

7. Ελλείψει...

Συχνά με ρωτάνε αν η δίαιτα ‘κέτο’ είναι ‘καλή’ ή όχι.  Ως επιστήμονας που υποστηρίζω τη Μεσογειακή διατροφή και καταπιάστηκα στο διδακτορικό μου αλλά και μετέπειτα με τον ‘γλυκαιμικό δείκτή’ (‘glycaemic index’, GI)  που αφορά τους υδατάνθρακες, δεν θα έλεγα ότι η κετογενική δίαιτα είναι κάτι που υποστηρίζω σθεναρά.  Ποια τα υπέρ και τα κατά όμως της δίαιτας αυτής;

Καταρχήν τι είναι η κετογενική δίαιτα;

Είναι μία δίαιτα ψηλή σε λιπαρά, χαμηλή εώς  και πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες και μέτρια σε πρωτεϊνη.  Το αποτέλεσμα είναι η ‘κέτωση’, δηλαδή η δημιουργία κετόνων που παράγονται όταν ο οργανισμός διασπά το λίπος για ενέργεια.  Γι αυτό και αν γίνει σωστά, η κετογενική δίαιτα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του σωματικού βάρους και ιδιαίτερα του λίπους.

 

Tότε γιατί να μην την ακολουθήσω;

Όντως αυτό είναι το θετικό της δίαιτας κέτο: δηλαδή η μείωση του βάρους σε υπέρβαρα άτομα που με τη σειρά του μπορεί να συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης κα...

Αν τα ‘σωσίβια’ γύρω απ’ την κοιλιά σας, σας δημιουργούν πρόβλημα στην παραλία, τότε ίσως είναι καιρός να αξιολογήσετε όχι μόνο τι τρώτε, αλλά και τι πίνετε.

Αρχίστε λοιπόν με το γάλα που χρησιμοποιείτε στα δημητριακά προγεύματος, στον καφέ, στο φραπεδάκι σας κτλ.  Αν αντί για ολόπαχο γάλα, επιλέξετε άπαχο, θα έχετε ‘κέρδος’ όχι μόνο περίπου 50 θερμίδες ανά ποτήρι, αλλά και 3-5 γρ κορεσμένων λιπαρών, των λιπαρών που επιβαρύνουν τις αρτηρίες με χοληστερόλη. 

Έχετε μήπως συνηθίσει να πίνετε φρέσκους χυμούς στη δουλειά ή με το φαγητό σας;  Τότε σας πληροφορούμε ότι, ναι μεν οι χυμοί σας δίνουν αρκετή βιταμίνη C, αλλά επίσης και πολλές θερμίδες.  Είναι αποδεδειγμένο ότι ο οργανισμός δεν αντιλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο τις θερμίδες που πίνουμε σε σχέση με αυτές που τρώμε, έτσι πιο εύκολα βάζουμε βάρος από ροφήματα.  Απολαύστε το χυμό σας σε μικρό ποτήρι, παίρνοντας έτσι αρκετή βιταμίνη C αλλά όχι υπερβολικές θερμίδες και ζάχαρη.

Τι γίνεται τώρα με τα αναψυκτικά;  Αν είστε λάτρη...

Καθώς γερνάμε μπορεί να παρατηρήσουμε ήπιες αλλαγές στη μνήμη και στη συγκέντρωση. Υπάρχουν όμως απλές ενέργειες που μπορεί ο καθένας από εμάς να κάνει για να διατηρήσει την υγεία του εγκεφάλου μας, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης της υγιεινής διατροφής, της συστηματικής άσκησης και της επάρκειας ύπνου.  Πιο κάτω παραθέτουμε απλές οδηγίες που δημιουργήσαμε με την ομάδα του Αμερικανικού Συνδέσμου Ιατρικής Αποκατάστασης (American Congress of Rehabilitation Medicine)  και δημοσιεύσαμε στο επιστημονικό περιοδικό Archives in Physical Medicine and Rehabilitation (Philippou E et al (2019) Arch Phys Med Rehabil. 2019 Mar 11 [Epub ahead of print]. 

Γενικές Διατροφικές Οδηγίες για υγεία του εγκεφάλου

Προσπαθήστε να προγραμματίσετε τα γεύματά σας με γνώμονα τις ακόλουθες συμβουλές.  Για εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής, συμβουλευτείτε την/τον κλινικό διαιτολόγο σας.

1. Καταναλώστε ολικής αλέσεως δημητριακά σε κάθε γεύμα

  • Επιλέξτε ολικής αλέσεως ή πολύσπορο ψωμί (σιταρένιο, κλιθαρένιο...

Καθώς το ενδιαφέρον για τα οφέλη της διατροφής και των διατροφικών συμπληρωμάτων στη ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) αυξάνεται, αποφασίσαμε να εξετάσουμε τα ερευνητικά δεδομένα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη Μεσογειακή διατροφή (ΜΔ) και τα συμπληρώματα ιχθυελαίου. Στο άρθρο μας: «The Mediterranean diet, fish oil supplements and Rheumatoid arthritis outcomes: evidence from clinical trials», που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό: ‘Autoimmunity Reviews’ στις 17.11.2018 (Petersson S, Philippou E, Rodomar C and Nikiphorou E, Autoimmunity Reviews 17(11):1105-1114.) αναλύουμε αυτά τα ερευνητικά δεδομένα.  Πιο κάτω παραθέτουμε περιληπτικά τα κύρια ευρήματα της ερευνητικής μας εργασίας.

Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ)

Η ΜΔ είναι ένα διατροφικό πρότυπο πλούσιο σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα όπως ολικής αλέσεως δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά όπως ελαιόλαδο, ενώ αντίθετα φτωχό σε κορεσμένα και trans-λιπαρά όπως κόκκινο κρέας και επιδόρπια. Αν και τ...

Φανταστήκατε ποτέ ότι το πρώτο καλύτερο θα ήταν η ... μαύρη σοκολάτα; Διαβάστε πιο κάτω για να μάθετε περισσότερα:

Κι όμως μπορεί να μειώσει το χρόνιο οξειδωτικό στρες, που προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το άγχος, η κακή διατροφή, κάποιες ασθένειες κ.α., και οδηγεί σε συσσώρευση ελεύθερων ριζών στο σώμα.  Αυτό μπορεί να βλάψει το DNA και άλλες σημαντικές δομές στα κύτταρα μας.  Επίσης αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου.  Τα αντιοξειδωτικά, είτε είναι βιταμίνες ή άλλες ουσίες, γνωστές ως φυτοχημικά, βρίσκονται σε τρόφιμα και βοηθούν στην προστασία των κυττάρων μας από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της συγκέντρωσης αντιοξειδωτικών στο σώμα για την μείωση του οξειδωτικού στρες και τη μείωση του κινδύνου από αυτές τις ασθένειες.  Η μέτρηση του περιεχόμενου αντιοξειδωτικών των τροφίμων μπορεί να γίνει με...

Όταν ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της σταθερότητας στα γεύματα 400 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού, δεν θα μπορούσε κανένας να φανταστεί ότι πάνω από 2000 χρόνια μετά θα δημοσιεύονταν μελέτες που θα συσχέτιζαν τη σταθερότητα των γευμάτων με το μεταβολικό σύνδρομο ή ότι θα μιλούσαμε για ‘χρονο-διατροφή’. 

Τι είναι λοιπόν η ‘χρονο-διατροφή’; Η χρονο-διατροφή αναφέρεται σε τρεις διαφορετικές πτυχές του χρόνου που είναι 1) η σταθερότητα (δηλαδή το γεύμα να λαμβάνεται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας), 2) η συχνότητα (δηλαδή ο συνολικός αριθμός των γευμάτων και ο χρόνος που τα διαχωρίζει) και 3) η ώρα (εννοώντας την ώρα που δείχνει το ρολόϊ).  Η σχέση αυτών των πτυχών του χρόνου, της διατροφής και της υγείας έχει μελετηθεί σε ζώα και ανθρώπους με στόχο να καταλάβουμε καλύτερα πότε πρέπει να τρώμε αφού η χρόνο-διατροφή έχει επιπτώσεις στην υγεία μας.

Γιατί και πώς επηρεάζει η σταθερότητα των γευμάτων την υγεία;

Αρχίζοντας με τη σταθερότητα, κάποιος θα μπο...

Μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας και να προλάβουμε τα κρυολογήματα του φθινοπώρου και του χειμώνα; Ναι, είναι αλήθεια ότι η διατροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο. Θα αρχίσουμε με κάποιες βασικές συμβουλές.

Σίγουρα έχετε ακούσει για την Βιταμίνη C, αλλά θα ήταν καλό να γνωρίζετε ότι ο ψευδάργυρος, τα ω-3 λιπαρά οξέα αλλά επίσης οι βιταμίνες Α, Ε και Β όπως επίσης και ο σίδηρος είναι απαραίτητα για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Εφοδιάστε τον οργανισμό σας λοιπόν με Βιταμίνη C ή Γ τρώγοντας εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ αλλά επίσης ακτινίδια, φράουλες, μούρα και λαχανικά όπως ντομάτα και κόκκινη πιπέρια για να προστατευτείτε από μολύνσεις και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας στην επούλωση πληγών αν χρειαστεί. Η δράση της βιταμίνης C όμως δεν σταματά εκεί: έχει επίσης αντισταμινικές ιδιότητες συμβάλλοντας στην γρηγορότερη ανάρρωσή από το κοινό κρυολόγημα και κάνοντας τα συμπτώματα του όπως βουλωμένη μύτη, πόνους στο λαιμό και στα κόκκαλα αλλά και γενικότερης...

Τα τελευταία χρόνια, αρκετά ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι διατροφικοί παράγοντες, όπως αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ελεύθερης φρουκτόζης π.χ. στα αναψυκτικά, συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου για ρευματοπάθειες, κυρίως ρευματοειδή αρθρίτιδα, και, αντίθετα, ότι η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να έχει θετική επίδραση στη φλεγμονή μειώνοντας τα συμπτώματα των ρευματοπαθειών.

Ποιες τροφές λοιπόν κάνουν καλό;

Συχνά αναφερόμαστε στη Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ) αλλά λίγοι γνωρίζουν πώς ακριβώς εφαρμόζεται.

1.             Δημητριακά ολικής αλέσεως: Όπως φαίνεται στη πυραμίδα της ΜΔ, η βάση της διατροφής είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως.  Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά σε κάθε γεύμα θα πρέπει να καταναλώνετε ψωμί ή κουλούρι ολικής αλέσεως με σιτάρι ή κριθάρι ή σίκαλη, βρώμη, καστανό ρύζι, πλυγούρι, κινόα ή πατάτες, γλυκοπατάτες ή κολοκάσι.   Και το σημαντικότερο: θεωρήστε τη κατανάλωση υδατανθράκων απαραίτητη και όχι απαγορευμένη όπως προωθείται λανθασμένα από κάποιους.   Οι τροφές αυτές...

Please reload

Θέματα
Please reload

Αρχείο
Please reload

Follow Me
  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle

Αττικής 3

 2027 Στρόβολος,  

Λευκωσία, 

Κύπρος

Δρ Έλενα Φιλίππου

Κλινική Διαιτολόγος

Τηλ: +357 99611272

© 2017 by Elena Philippou

  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon