top of page

Elena Philippou Blog

Το καλοκαίρι δεν θέλει ... σωσίβια!


Αν τα ‘σωσίβια’ γύρω απ’ την κοιλιά σας, σας δημιουργούν πρόβλημα στην παραλία, τότε ίσως είναι καιρός να αξιολογήσετε όχι μόνο τι τρώτε, αλλά και τι πίνετε.

Αρχίστε λοιπόν με το γάλα που χρησιμοποιείτε στα δημητριακά προγεύματος, στον καφέ, στο φραπεδάκι σας κτλ. Αν αντί για ολόπαχο γάλα, επιλέξετε άπαχο, θα έχετε ‘κέρδος’ όχι μόνο περίπου 50 θερμίδες ανά ποτήρι, αλλά και 3-5 γρ κορεσμένων λιπαρών, των λιπαρών που επιβαρύνουν τις αρτηρίες με χοληστερόλη.

Έχετε μήπως συνηθίσει να πίνετε φρέσκους χυμούς στη δουλειά ή με το φαγητό σας; Τότε σας πληροφορούμε ότι, ναι μεν οι χυμοί σας δίνουν αρκετή βιταμίνη C, αλλά επίσης και πολλές θερμίδες. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο οργανισμός δεν αντιλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο τις θερμίδες που πίνουμε σε σχέση με αυτές που τρώμε, έτσι πιο εύκολα βάζουμε βάρος από ροφήματα. Απολαύστε το χυμό σας σε μικρό ποτήρι, παίρνοντας έτσι αρκετή βιταμίνη C αλλά όχι υπερβολικές θερμίδες και ζάχαρη.

Τι γίνεται τώρα με τα αναψυκτικά; Αν είστε λάτρης, τότε σας εισηγούμαστε να κάνετε το εξής: Πάρτε ένα άδειο ποτήρι και μετρήστε μέσα 8 κουταλάκια ζάχαρη. Αρκετή έτσι; Τόση είναι η ζάχαρη που περιέχει ένα τενεκεδάκι κανονικό αναψυκτικό! Αν λοιπόν, επιμένετε να πίνετε αναψυκτικά, η καλύτερη λύση είναι τα diet ή zero, παρόλο που πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό και είναι γενικά καλύτερα να αποφεύγονται.

Ας προχωρήσουμε τώρα στα αλκοολούχα ποτά. Τι λέτε για ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα ή ένα κοκτέιλ; Ποιο περιέχει λιγότερες θερμίδες; Ποιο είναι το πιο θρεπτικό; Σίγουρα έχετε ακούσει για τις πολυφαινόλες που περιέχει το κόκκινο κρασί. Οι ουσίες αυτές, και ιδιαίτερα η ρεσβερτατόλη, που βρίσκονται στη φλούδα του κόκκινου σταφυλιού, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, αλλά και ίσως διαβήτη και καρκίνου. ‘Ετσι ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί με το φαγητό κάνει καλό στην υγεία και δεν είναι ιδιαίτερα παχυντικό. Ένα ποτήρι μπύρα έχει επίσης παρόμοιο αριθμό θερμίδων. Προσέξτε όμως να μην το παρακάνετε! Πολλά κοκτέιλ όμως περιέχουν αρκετή ζάχαρη ή κρέμα όπως το Pina Colada, White Russian κτλ. Αντί αυτά, αν επιλέξετε ένα Bloody Mary, θα έχετε το έξτρα bonus του ισχυρού αντιοξειδωτικού λυκοπένιο από την ντομάτα. Επίσης όλα εξαρτώνται από το πόσο συχνά πίνετε αλκοόλ. Αν πίνετε μόνο μία φορά τον μήνα, δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν τελικά επιλέξετε ένα πιο ‘παχυντικό’ κοκτέιλ. Αν όμως βγαίνετε κάθε βράδυ έξω, επιβάλετε να περιορίσετε το αλκοόλ σε 1-2 ποτά το βράδυ και σίγουρα να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ για 1-2 βράδια την εβδομάδα. Αυτό θα επιτρέψει στο συκώτι, το όργανο που ‘καθαρίζει’ τον οργανισμό, να έχει χρόνο για αποτοξίνωση.

Και τέλος, τι είναι καλύτερο να πιείτε πριν κοιμηθείτε; Αν η πρώτη σας επιλογή είναι ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα, τότε μία λύση είναι να φτιάξετε ένα ρόφημα με κακάο και γλυκαντικό, αντί ζάχαρη, με ζεστό νερό, αντί γάλα. Εξάλλου, το κακάο είναι ιδιαίτερα υγιεινό αφού έχει πλέον αποδειχτεί ότι μπορεί να συντείνει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και πιθανόν των καρδιακών προβλημάτων.

Τελικά, ίσως αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι αν τρώμε ή πίνουμε μικρές ποσότητες των φαγητών που μας αρέσουν, είμαστε πολύ πιο ευτυχισμένοι, απ’ ότι αν συνεχώς στερούμαστε τα αγαπημένα μας φαγητά. Γι αυτό κι εμείς προσπαθήσαμε να σας δώσουμε λύσεις για να το καταφέρετε αυτό! Φυσικά σύντομα θα σας δώσουμε και συμβουλές για το τι να τρώτε!

Καλό καλοκαίρι!

Featured Posts
Archive
Follow us on Facebook
bottom of page