top of page

Elena Philippou Blog

Νερό με λεμόνι - να το πίνουμε ή όχι;


Θεωρείται ότι το νερό με λεμόνι έχει ισχυρά οφέλη για την υγεία και συντείνει στην απώλεια βάρους.

Στην πραγματικότητα, πολλοί διάσημοι κάθε πρωί και κάποιοι ακολουθούν ‘δίαιτες’ που βασίζονται αποκλειστικά σε λεμόνια.

Αλλά τι πραγματικά ισχύει; Τι είναι μύθος και τι πραγματικότητα;

Σ’ αυτό το άρθρο αναλύουμε επιστημονικά στοιχεία για να διερευνήσουμε τα οφέλη και τους μύθους του νερού με χυμό λεμονιού.

Τι είναι το νερό με χυμό λεμονιού;

Είναι απλά νερό αναμυγμένο με φρεσκοστυγμένο χυμό από ½-1 λεμόνι.

Η ποσότητα του χυμού και η θερμοκρασία του ροφήματος – ζεστό, χλιαρό ή παγωμένο εξαρτάται από την προσωπική σας προτίμηση. Κάποιοι προσθέτουν επίσης φέτες από λεμόνι, φύλλα μέντας, μούρα ή άλλα φρούτα, ξύσμα πιπερόριζας (τζίτζερ) ή άλλα συστατικά.

Καταναλώνεται συνήθως το πρωί, δεδομένου ότι πιστεύεται ότι συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης, των ενεργειακών επιπέδων, του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού.

Τι προσφέρει;

Ένα ποτήρι αναμεμειγμένο με το χυμό από μισό λεμόνι προσφέρει:

Θερμίδες: 9.

Ζάχαρη: Λιγότερο από 1 γραμμάριο.

Βιταμίνη C: 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ).

Φυλλικό οξύ: 1% της ΣΗΠ

Κάλιο: 1% της ΣΗΠ

Ένα ποτήρι νερό με λεμόνι δεν φαίνεται να παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά το ρόφημα αυτό είναι φτωχό σε θερμίδες, ζάχαρη και μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη βιταμίνης C.

Για λόγους σύγκρισης, εάν αντικαταστήσετε μισό λεμόνι με μισό πορτοκάλι, θα διπλασιάζονταν οι θερμίδες και η ζάχαρη στο ρόφημά σας.

Επιπλέον, να θυμάστε ότι η ακριβής θρεπτική αξία εξαρτάται από το πόσο χυμό λεμονιού προσθέτετε, καθώς και από οποιαδήποτε άλλα συστατικά.

Συνοπτικά: Το νερό με λεμόνι είναι υψηλό σε βιταμίνη C, σε σχέση με την περιεκτικότητα σε θερμίδες και σάκχαρα. Περιέχει επίσης ίχνη φυλλικού οξέος και καλίου.

Το νερό με λεμόνι περιέχει αντιοξειδωτικά

Το νερό με λεμόνι περιέχει αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές ουσίες και αποτελεί πηγή φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή.

Πολλές από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες φαίνεται να βοηθούν στην προστασία των κυττάρων μας από ζημιές.

Τα φλαβονοειδή από τα εσπεριδοειδή συνδέονται συχνά με οφέλη για την κυκλοφορία του αίματος, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και άλλες πτυχές της μεταβολικής υγείας. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες, τουλάχιστον από ότι φαίνεται σε μελέτες σε ποντίκια. Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν όμως μελέτες σε ανθρώπους που να υποστηρίζουν τα ευρήματα αυτά και έτσι δεν γνωρίζουμε πόσο χρήσιμα είναι στην πραγματικότητα.

Συνοπτικά: Το νερό λεμονιού περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να προστατέψουν τα κύτταρα μας και να βελτιώσουν την υγεία του μεταβολισμού. Ωστόσο, απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους.

Το νερό λεμονιού μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία των πέτρων στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά είναι στερεοί σχηματισμοί ορυκτών που συλλέγονται στα νεφρά.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος αποτελείται από μια ουσία που ονομάζεται οξαλικό ασβέστιο και συνήθως υποβάλλεται σε θεραπεία με μια ένωση που ονομάζεται κιτρικό άλας.

Η αύξηση της ποσότητας του κιτρικού στα ούρα σας θεωρείται ότι εμποδίζει το ασβέστιο να δεσμεύεται με άλλες ενώσεις και να σχηματίζει πέτρες.

Με λίγα λόγια, το κιτρικό αποκαθιστά την ικανότητα των ούρων να αποτρέψει το σχηματισμό της πέτρας.

Το νερό λεμονιού περιέχει μεγάλες ποσότητες κιτρικού άλατος και πολυάριθμες ανθρώπινες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν με επιτυχία στη θεραπεία των πέτρων στα νεφρά.

Συνοπτικά: Μελέτες δείχνουν ότι το νερό με λεμόνι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των πέτρων στα νεφρά. Φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό αν χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τη συμβατική θεραπεία, αλλά μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο προληπτικά.

Το νερό λεμονιού έχει τα οφέλη του απλού νερού

Το νερό λεμονιού είναι νερό με λίγο λεμόνι που έχει προστεθεί, πράγμα που σημαίνει ότι έχει όλα τα οφέλη του απλού νερού.

Η κατανάλωση άφθονου νερού είναι γνωστό ότι έχει οφέλη για:

Απώλεια βάρους: Αυξάνει την αίσθηση πληρότητας και ενισχύει ελαφρώς το μεταβολισμό, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Ψυχική υγεία: Βελτιώνει τη διάθεση και τη μνήμη.

Πεπτική υγεία: Βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Απόδοση άσκησης: Βελτιώνει την αθλητική απόδοση.

Συνοπτικά: Η κατανάλωση αρκετού νερού έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, να αισθανθείτε υπέροχα και να βελτιώσετε την αθλητική σας απόδοση.

Κοινοί μύθοι για το νερό με λεμόνι και την υγεία

Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί υγείας που αφορούν το νερό με λεμόνι, αλλά οι περισσότεροι δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία. Παρακάτω είναι οι 6 από τους πιο συνηθισμένους μύθους.

Μύθος 1: Η φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στη μείωση του βάρους

Τα λεμόνια περιέχουν ένα είδος ινών που ονομάζεται πηκτίνη, το οποίο βοηθά στη μείωση της όρεξης και της πρόσληψης θερμίδων.

Ωστόσο, το νερό με λεμόνι είναι αραιωμένο και έτσι περιέχει μόνο μικρή ποσότητα πηκτίνης. Ακόμη και ένα ολόκληρο λεμόνι περιέχει μόνο 2 γραμμάρια ινών συνολικά.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το νερό με λεμόνι έχει περισσότερα οφέλη για την απώλεια βάρους από το απλό νερό.

Μύθος 2: Κάνει πιο ‘αλκαλικό’ το σώμα σας

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αλκαλικής διατροφής, τα τρόφιμα αφήνουν μια «τέφρα» στο σύστημά σας που επηρεάζει το pH του σώματός σας, δηλαδή πόσο όξινο ή αλκαλικό γίνεται.

Το νερό λεμονιού λέγεται ότι αλκαλοποιεί τον οργανισμό. Ωστόσο, ούτε το pH του αίματος ούτε των κυττάρων σας μπορεί να μεταβληθεί από αυτό που τρώτε.

Μύθος 3: Καταπολεμά τον καρκίνο

Αυτός ο ισχυρισμός προέκυψε από τον αλκαλικό μύθο διατροφής και βασίζεται στην υπόθεση ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ένα αλκαλικό περιβάλλον.

Ενώ τα καρκινικά κύτταρα προτιμούν τα κύτταρα γύρω τους να είναι όξινα, οι μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να αναπτυχθούν και σε αλκαλικά περιβάλλοντα. Επίσης, τα καρκινικά κύτταρα δημιουργούν το δικό τους όξινο περιβάλλον και η κατανάλωση αλκαλικών τροφίμων δεν το σταματάει. Έτσι το νερό με λεμόνι δεν μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Μύθος 4: Καθαρίζει και αποτοξινώνει

Το νερό βοηθά στην εξάλειψη των αποβλήτων από το σώμα σας μέσω της ούρησης και της καλής λειτουργίας του εντέρου. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι στο νερό με λεμόνι που να βελτιώνει αυτή τη διαδικασία.

Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση νερού γενικότερα είναι αυτό που βοηθάει.

Μύθος 5: Αυξάνει το IQ σας

Το πόσιμο νερό - με λεμόνι ή με άλλο τρόπο - μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο συγκεντρωμένοι το πρωί, αλλά η κατανάλωσή του δεν αυξάνει τη νοημοσύνη.

Μύθος 6: Έχει φυσικά διουρητικά αποτελέσματα

Αυτό μπορεί να ισχύει σε μικρό βαθμό, αλλά είναι και αρκετά παραπλανητικό .

Κάθε τρόφιμο που περιέχει κάλιο μπορεί δυνητικά να αυξήσει την παραγωγή ούρων - αυτό σημαίνει σχεδόν όλα τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Επιπλέον, όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσο περισσότερο θα ουρείτε.

Συνοπτικά: Οι περισσότεροι ισχυρισμοί υγείας είναι υπερβολικοί και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αποδειχθεί ψευδείς.

Είναι βλαβερό;

Το νερό λεμονιού είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση.

Ωστόσο, το οξύ στα λεμόνια μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών σας με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που κάνει τα δόντια σας πιο επιρρεπή σε κοιλότητες.

Μπορείτε να το διαχειριστείτε εύκολα πίνοντας το με καλαμάκι για να αποφύγετε την επαφή με τα δόντια σας και ξεπλένοντας το στόμα σας μετά τη κατανάλωση του ροφήματος αυτού. Αποφύγετε όμως να βουρτσίσετε τα δόντια σας αμέσως μετά αφού το βούρτσισμα ενώ το σμάλτο των δοντιών σας είναι μια κατάσταση μαλακής οξύτητας μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Εάν καταναλώνετε το νερό με λεμόνι με πρωινό, τότε καλύτερα να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν από το πρωινό.

Συνοπτικά: Το νερό με λεμόνι είναι ασφαλές για κατανάλωση. Η συχνή κατανάλωση του όμως μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών σας.

Σε ποια θερμοκρασία να καταναλώνεται;

Η καλύτερη θερμοκρασία για να πιείτε νερό με λεμόνι είναι ένα θέμα που συζητείται ιδιαίτερα.

Για παράδειγμα, μερικοί ισχυρίζονται ότι το κρύο νερό βοηθάει να κάψετε επιπλέον θερμίδες. Άλλοι πιστεύουν ότι το ζεστό νερό βοηθάει στην βελτίωση της πεπτικής υγείας.

Υπάρχει ελάχιστη έρευνα για την υποστήριξη και των δύο πλευρών και είναι πολύ απίθανο η θερμοκρασία να κάνει οποιαδήποτε σημαντική διαφορά.

Επομένως, καταναλώστε το στη θερμοκρασία που εσείς προτιμάτε.

Πώς να φτιάξετε το δικό σας λεμόνι νερό

Οι περισσότερες συνταγές προτείνουν τη χρήση του χυμού από μισό λεμόνι αναμεμειγμένο με ένα ποτήρι νερό. Μπορείτε να τροποποιήσετε αυτές τις ποσότητες ανάλογα με τις προτιμήσεις σας ή να προσθέσετε μέντα, βασιλικό ή πιπερόριζα.

Τι να θυμάστε;

Το νερό λεμονιού είναι ένα υγιεινό ρόφημα που μπορεί να προσθέσει μια καλή ποσότητα βιταμίνης C στη διατροφή σας.

Είναι γευστική εναλλακτική λύση στο απλό νερό που έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο, εάν τρώτε ήδη πολλά φρούτα και λαχανικά και πίνετε άφθονα υγρά, τότε το νερό λεμονιού δεν θα έχει κανένα διατροφικό όφελος.

Καταναλώστε το λοιπόν για τη γεύση και όχι για τα οφέλη για την υγεία και αν δεν το προτιμάτε τότε καταναλώστε άφθονο νερό ή τσάι βουνού.

Featured Posts
Archive
Follow us on Facebook
bottom of page